9 ползи от хормон на растежа включително повече мускули и по-малко подкожни мазнини

barbell-1839086_1920

Ако сте фен на спорта, вероятно сте чували за човешки хормон на растежа – по-известен като HGH. HGH най-често се асоциира с измама. Все пак, знаете ли, че HGH е естествен тестостерон бустер, който е се произвежда от само себе си и предоставя много важни предимства? Вярно е.

Човешкият хормон на растежа естествено се произвежда в хипофизата и играе важна роля в клетъчната регенерация, растежа и поддържането на здрави човешки тъкани, включително на мозъка и различни жизненоважни органи. След като секретира, HGH остава активен в кръвта в продължение на няколко минути, което позволява достатъчно време за черния дроб, за да го превърне в растежни фактори, от които най-важен е инсулиноподобен растежен фактор (IGF-1), който има свойства, стимулиращи растежа на всяка клетка в тялото.

Проучването на човешкия хормон на растежа варира повече от 100 години, и синтетичен човешки хормон на растежа за първи път е разработена през 1980 г. и одобрен от FDA за специфична употреба при възрастни и деца.

Нека да разберем ЗАЩО

9 предимства на човешкия хормон на растежа за здравето

Човешкият хормон на растежа може да се инжектира в по-големи дози за подпомагане на загуба на тегло и увеличаване мускулната маса, като малки дози могат да се използват за общо възстановяване, противовъзпалителни процеса и за забавяне на стареенето. В момента има нарастващ списък с ползите от лечението HGH при деца, юноши и възрастни, като например:

  1. Увеличаване на мускулната сила

Човешкият хормон на растежа е известно, че подобрява физическия капацитет на лица чрез стимулиране на синтеза на колаген в скелетните мускули и сухожилия, увеличаване на мускулната сила и подобряване на ефективността на упражняване като резултат.

В International Journal по ендокринология, при проучване с 14 здрави мъже на възрастта на 50 до 70, са били разделени случайно в две групи. Седем пациенти са прилагани терапия HGH със седем плацебо субекти, след което отново се оценяват след шест месеца. След шест месеца, е налице значително увеличение на мускулите на краката и мускулната отзивчивост в групата използвала хормон на растежа.

Като цяло изводът от изследването бил – увеличена мускулна сила в долната част на тялото, след употребата на човешкия хормон на растежа при здрави мъже. При HGH-дефицитните възрастни, участниците, които били подложени на дългосрочна терапия с HGH усетили нормализиране на мускулната сила, повишена физически капацитет и подобрена терморегулацията и състав на тялото.

  1. По-добро и бързо зарастване на фрактури

Има многобройни фактори на човешкият хормон на растежа, които са отговорни за регулирането на минерални и костния метаболизъм, заедно с фрактура на рани. Доказано е, че човешкия хормон помага да се ускори възстановяването на костите, което го прави основна част от заздравяването на костите. Прилагане на растежни фактори като IGF-1 е известно, че стимулират метаболизма на костите.

В едно проучване, публикувана в списание BONE, хормон на растежа е системно прилаган при рекомбинантни плъхове, които са били третирани видово-специфично чрез подкожни инжекции. Тези плъхове били сравнен с друга плацебо групат. В резултат на това групата, която употребявала хормон на растежа имала по-силен ефект върху зарастване на фрактурите от другата група. Тези наблюдения показват, че локалното приложение на хормона на растежа ускорява значително заздравяване на фрактура без системни нежелани ефекти.

Човешкият хормон на растежа играе решаваща роля във възстановяване на износването и ускорява заздравяването. Изследователите съобщават, полезните ефекти на HGH в подобряване на лечението на травми и рани значително. При случайна групова извадка, било проведено проучване в Университета на Калифорния в Катедрата по медицина. Проучването било съсредоточено върху 28 здрави възрастни мъже, които изпозвали HGH и били с ниско изходно ниво на плазмената IGF-1. В резултат на това здрави възрастни мъже, които били подложени на лечение с хормон на растежа имали значително подобрение в отлагане на колаген в процеса на заздравяване на рани, което подобрило лечебния процес.

  1. Ускорено отслабване и топене на подкожни мазнини

Индивиди, които има затластяване или наднормено тегло имат ограничен отговор на хормон на растежа при опити да намалят излишното тегло и да отсалбнат. Реакция може да бъде разгледана частично или пълно. Хормонът на растежа ускорява липолизата, разграждането на липиди и включва хидролиза на триглицеридите в глицерол и свободни мастни киселини. При нарушена секреция на човешкия хормон на растежа се получава така наречения липолитичен ефект.

Диетичните ограничения и лечение на хормона на растежа оказват ефекти върху анаболни и липолитични действия, както и промените в хормонните секрети и инсулин. Те са изследвани в проучване, публикувано в хормонните изследвания. Двадесет и четири участници с наднормено тегло били подложени на  хипокалорична диета и лекувани с рекомбинантен човешки хормон на растежа в продължение на 12 седмици при случайно проучване. В резултат на лечението с хормон на растежа, участниците имали 1,6 пъти загуба на тегло, като най-голямата загуба била висцералната мастна тъкан.

Това изследване показва, че при хора със затлъстяване, участници, които се хранят с калорийно-ограничение диета, хормонът на растежа ускорява загубата на телесни мазнини и подобрява секрецията на растежния хормон. По този начин, човешки хормон на растежа може да служи като терапевтичната роля и да помогне на хората с наднормено тегло да отслабнат.

  1. По-здрави кости

Хипофизната жлеза стимулира освобождаването на човешкия хормон на растежа и е от съществено значение за регулиране на растежа на костите, по-специално по време на пубертета. Хормонът на растежа стимулира производството на IGF-1, който се произвежда в черния дроб и се освободждава в кръвта. С възрастта, човешки хормон на растежа се намалява и може да бъде причина за по-възрастните хора да не са в състояние да образуват или набавят нужното количество за здрави кости. IGF-1 / растежен хормон стимулира костни образуващ и костни-резорбира клетки, което води до увеличаване на костната маса.

  1. Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

Възрастните, които имат дефицит на хормон на расртежа имат повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, което води до намаляване на продължителността на живота. В Швеция 104 пациенти, които са имал дефицит на хормон на растежа са били изследвани за риск от сърдечно-съдово заболяване. Тези пациенти имали повишена телесна маса и триглицеридни концентрации по-високи за тялото в сравнение с обичайните нива. Тези резултати предполагат, че липопротеиновия метаболизъм се променя от дефицит на хормон на растежа, което води до повишаване на риска за сърдечно-съдови заболявания.

  1. Подобрение на еректилната дисфункция

Последните проучвания сочат, че човешкият хормон на растежа е отговорен за мъжката репродуктивна функция и половото съзряване, докато дефицитът на хормона на растежа е свързан със загуба на сексуално желание и ерекция. 35 здрави възрастни мъже и 45 участника с еректилна дисфункция са били изложени на тактилни и визуални стимули, за да се предизвика ерекция в едно немско проучване. Увеличението на способността за ерекция било с 90% по-голяма след употреба на човешкия хормон на растежа, както е определено по време на разработването проучването, последвано от преходно намаление след това.

Това изследване показва, че ерекция на пениса може да бъде индуцирана от хормона на растежа чрез стимулираща активност върху гладкия мускул на човешкото кавернозно тяло, което го прави потенциално естествено средство за импотентност.

  1. Намалява затлъстяването

Инсулиновата резистентност и висцералното/абдоминално затлъстяване са чести при възрастни с дефицит на хормон на растежа. Абдоминално затлъстяване преобладава при индивиди, които показват ниски нива на хормон на растежа. Хората, подложени на лечение с хормон на растежа имат положителни резултати при загубата на тегло и топенето на подкожни мазнини.

При проучване публикувано в списание Endocrinology & Metabolism били изследвани тридесет мъже на възраст между 48-66 с коремна/висцерално затлъстяване. Те били подложени на лечение с човеши хормон на растежа. Корема и висцерална мастна тъкан намалели значително заедно с диастолното кръвно налягане. Мъжете усетлили и подобрени нива на инсулина. Това е едно от най-благоприятните предимствата на човешкия хормон на растежа.

  1. По-добро настроение и познавателни функции

Качество на живот и психологическо благополучие са възстановени, въздрастни хора с недостиг на хормон на растежа били подложени на лечение с него. Изследванията показват промените в когнитивната функция, настроение и концентрация от началната фаза само след шест месеца лечение човешки хормон на растежа. Осемнадесет възрастни пациенти с дефицит на HGH са участвали в проучването.

В резултат на лечението, когнитивната функция и настроение значително се увеличили само за 6 месеца лечение. Това изследване показва, че прилагането на човешки хормон на растежа може да бъде възможен вариант на лечение за подобряване на когнитивната функция и настроение при възрастни, които имат недостиг на HGH.

  1. По-добър сън

По-голямата част от секрецията на хормона на растежа по време на сън и по-точно в първите часове, след като човек заспи. Лица, които се лишават от сън или нямат здравословен сън, като хора, които работят нощна смяна или късни птици, могат да усетят отрицателни ефекти през деня. Липсата на сън променя хипофизната функция и хипоталамуса.

При проучване проведено от Университета на катедра по медицина в Чикаго, хора, които били лишение от сън за 24 до 26 часа, дали резултати, че освобождаването човешки хормон на растежа е намалял драстично. Това изследване показва, че липсата на сън може да намали освобождаване и секрецията на човешкия хормон на растежа, да наруши качеството на съня и да повлияе на цялосното здраве.