Хормонът на растежа забавя ли стареенето?

clock-650753_1920

Сигурно си чувал за човешкия хормон на растежа и за многобройните ползи. Най-вероятно се чудиш как световните звезди и известни личности поддържат младоликия си вид, блестяща кожа и изящна коса дори и след 50 годишна въздраст? Въпросът, който се върти в главата ти е дали човешкият хормон на растежа в същност може да забави стареенето?

Нивата на човешки хормон на растежа, които тялото произвежда намаляват с възрастта. Много световно известни личности изпозлват човешкия хормон на растежа като добавка, която да позволи на тялото да увеличи секерцията на хормон на растежа, а от там и да рефлектира върху облика и извлъчването на цялото тяло.

Как се случва самият процес?

Тялото произвежда естествено хормон на растежа (HGH или просто GH) в хипофизната жлеза и както подсказва името му е отговорен за клетъчен растеж и възстановяване. Увеличаване на мускулната маса и костната плътност е невъзможно без GH, но също HGH играе важна роля в поддържането на здравето на всички човешки тъкани, включително на мозъка и други жизненоважни органи.

При секретиране, GH остава активен в кръвта само за няколко минути, но това е достатъчно време за черния дроб, за да се превърне в растежни фактори, най-важните, от които е инсулин-подобен растежен фактор(IGF), който може да се похвали с множество анаболни свойства. Учените са започнали да събират GH от хипофизната жлеза на трупове през 1950-те години, но не са синтезирали HGH лаборатория до 1981 г. След като e направена първата лаборатория, HGH става популярно лекарство за повишаване производителността.

11 ефекта на хормона на растежа върху забавяне на стареенето

 1. Обръща биологичния часовник
 2. Възстановява растежа и цвета на косата
 3. Изглажда бръчките по лицето и тялото
 4. Стяга мускулатурата на тялото
 5. Нормализира кръвната захар
 6. Укрепва имунната система
 7. Повишава енергията
 8. Подобрява сексуалния живот
 9. Подобрява качеството на съня
 10. Ускорява работата на мозъка, паметта и концентрацията
 11. Придава младолик вид и излъчване

Опасен ли е хормонът на растежа?

Медицински специалисти казват, че опасностите, свързани с HGH са по същия начин преувеличени. „Усложнения с използване на HGH са много минимални“, казва Ерик Брейвърман, който се специализира в анти-стареене на Path Medical Center в New York City. „Някои хора имат усещане за задържане на течности, както и покачване на кръвната захар, но дори и те са много редки. Само няколко души са идвали с големи крака или голям черен дроб, причинени от мега дози и те не бяха мои пациенти. Това е много рядко. “

Рискове от прием на растежен хормон

Предозиране. Успоредно с мускулите започват да растат и ръцете, краката, носът и черепът (акромегалия).

Заключение

Ролята на растежния хормон при възрастни все още има и своите неразгадани страни, обект на непрекъснати проучвания, касаещи здравословните ползи и евентуалните рискове при провеждането на една такава терапия.